Jim Rogers – slávny investor, ktorý odišiel do dôchodku ako 37-ročný

Jim Rogers (1942 – ), americký investor a podnikateľ narodený v Baltimore.

To že má v sebe obchodníckeho ducha bolo vidieť na ňom už v čase, keď mal 5 rokov, keď začal predávať arašidy a nápoje na zápasoch detskej baseballovej ligy vďaka licencii, ktorú získal. Tá ho stála 100 USD a požičal mu ich jeho otec. O 5 rokov mu jeho 100 USD vrátil.

Promoval ako bakalár na Yale University v roku 1964, kde vyštudoval históriu. Vďaka škole si získal aj svoje miesto na Wall Street , kde začínal pracovať pre spoločnosť Dominick&Dominick LLC. V roku 1966 získal svoj druhý univerzitný titul na University of Oxford, kde vyštudoval filozofiu, politiku a ekonómiu.

V roku 1970 pracoval pre investičnú banku Arnhold and S.Bleichroder, kde sa spoznal s Georgeom Sorosom, s ktorým v roku 1973 založili Quantum fund, ktorý za 10 rokov zhodnotili aktíva o 4200 %, zatiaľ čo americký trh narástol iba o 47 %.

V roku 1980 sa Jim Rogers ako 37 – ročný, rozhodol „odísť na dôchodok“ a začal cestovať na motorke po celom svete. Je veľkým cestovateľom, ktorý miluje Áziu, kde momentálne aj žije (najmä v Singapure), má veľký vzťah ku komoditám a verí, že investovanie do poľnohospodárstva v Ázii prinesie najzaujímavejšie výnosy v 21. Storočí.

Momentálne býva váženým hosťom rôznych televíznych relácií a okrem iného aj vyučuje na Columbia University. Je predsedom Rogers Holdings and Beeland Interests, Inc.

Je autorom niekoľkých kníh:

2004: Žhavé komodity

2007: Býkom v Číne

Jeho najznámejšie citáty sú:

 

„Najúspešnejší investor väčšinu času nerobí nič. Vie kedy sedieť a čakať.“

 „Cesta k dosiahnutiu bohatstva je schopnosť nájsť to čo je dobré, zamerať sa na to a koncentrovať tam Vaše zdroje.“

„Nakúp lacno a predaj draho!“